Tijdens onze reis willen wij graag onafhankelijk zijn qua stroom. Daarom wilden wij graag zonnepanelen installeren. Toen wij de camper kochten zaten er al twee kleine zonnepanelen op het dak. Deze laden via de standaard Hymer elektroblok de huishoudbatterij en de motorbatterij op. Bij elkaar leveren deze twee zonnepanelen maximaal 100 Watt.
Wij hebben uitgerekend wat het verbruik is van alle apparaten die wij mee willen nemen. Op basis van die berekening hebben wij een bepaalde accu gekocht (zie blog Accu) en berekend hoeveel watt aan zonnepanelen nodig zijn om de accu binnen een bepaalde tijd weer op te kunnen laden. De conclusie was: zo veel mogelijk.
De uitdaging hierbij was: Aan een laadcontroller kan maar een soort zonnepaneel worden aangesloten, in serie of parallel, omdat je anders inefficiënte situaties krijgt. Aangezien laadcontrollers redelijk prijzig zijn, hebben wij gekeken of wij één soort zonnepaneel kunnen gebruiken zodat wij maar één laadcontroller nodig hebben. Uitgangspunt was het kleinste hoekje van het dak, links achter. Op basis van de afmetingen van deze plek zijn wij op zoek gegaan naar een passend zonnepanel. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij een paneel van …. met een maximale opbrengst van 120 Watt. Nadat wij een van de oude panelen hadden verplaatst konden wij vier van het nieuwe paneel op het dak leggen. Bij elkaar leveren de vier nieuwe panelen maximaal 480 watt op, hoewel je dit in de praktijk amper haalt omdat zij plat liggen.
Omdat het ons een veilig gevoel geeft als de zonnepanelen stevig op het dak gemonteerd zijn, hebben wij ervoor gekozen om niet alleen kit maar ook schroeven te gebruiken. Voor de montage hebben wij L-profielen van aluminium bestelt, vier per paneel. Deze zijn 6 cm hoog, 10 cm breed en 10 cm lang? zodat het kit een groot oppervlakte heeft en de schroefgaten goed waterdicht zitten. Op de markt zijn plastic profielen beschikbaar waarmee je zonnepanelen alleen met kit kan monteren maar het risico dat een zonnepaneel tijdens het rijden eraf vliegt en alle gevolgen van dien leek ons te groot. Daarnaast zijn deze profielen prijzig.
Wij hebben eerst de L-profielen aan het zonnepaneel gemonteerd, vervolgens kit op erop gedaan en dan op het dak gelegd. Toen hebben wij het even laten drogen (zodat de panelen niet verschuiven) en daarna vastgeschroefd. De volgende keer zouden wij het direct vastschroeven zodat de L-profielen goed tegen het dak aan worden getrokken. Omdat wij het eerst even hebben laten drogen zit er bij sommige plekken meer kit tussen dan wij zouden willen.