Home

#17 Sicilië, Het zoutmuseum

02-12-2022 | Italië, Storyline

Paceco – een idyllische plek

Van zondag tot dinsdag waren we direct aan het strand van Paceco. Daar werden we begroet door drie loslopende en aanhankelijke honden die daar op het strand hun plaats hebben. We hebben veel vissers aan het werk kunnen zien (soms heel vroeg beginnen en laat eindigen) en de prachtige omgeving bewonderen met vuurtorens, zoutvelden, oude windturbines en zelfs flamingo’s!

De rest van de werkweek brachten we iets zuidelijker door.

 

Nubië – het zoutmuseum

Na een week op de zoutvelden in het natuurreservaat Saline di Trapani , werden we nieuwsgierig naar hoe zeezout wordt gewonnen. Daarom zijn we in het weekend naar het nabijgelegen zoutmuseum gereden.

Daar konden we eerst zelf over het terrein en tussen de zoutvelden lopen. Aan de rand van de velden lag het gewonnen zout van het zomerseizoen op een grote hoop te drogen. In de winter wordt geen zout gewonnen omdat het dan te koud is voor het verdampingsproces. De buitenste laag van deze zoutheuvels is erg hard en voelt grof aan. Deze zoutkorst beschermt het zout binnenin, waardoor het schoon blijft en kan drogen. Bij regenachtig weer wordt het zout beschermd door dakpannen.

In het museum zelf kregen we (omdat het zo rustig was) een privé-rondleiding van de kleindochter van de vroegere eigenaar. Zij vertelde ons veel over het harde werk van de zoutwerkers, die één of twee keer per jaar de dikke zoutkorst op de zoutvelden afkloppen en verzamelen. Terwijl de zoutkar vroeger door ezels werd getrokken, wordt tegenwoordig veel vergemakkelijkt door machines.

De molens werden gebruikt om het zeewater met een schroef in de velden te pompen. Hoewel de molens tegenwoordig niet meer in gebruik zijn, is de wind nog steeds erg belangrijk, omdat het water door de wind en de zon sneller verdampt, waardoor het zout op de velden achterblijft.
In dit familiebedrijf wordt het zout nog met de hand “geoogst”. Hierdoor vermengt het zout zich niet met de bodem en wordt daardoor niet vuil, maar blijft schoon en hoeft dus niet gewassen te worden. Alle natuurlijke mineralen blijven zo in het zout. Machinaal gemaakt zout wordt gewassen door de vervuiling die ontstaat bij de winning en verliest zo natuurlijke mineralen.

Met veel nieuwe kennis over zoutwinning en een kilo zout van de beste kwaliteit trokken we verder.

Slaapplaats naast een vuurtoren

We sliepen heel dicht bij het museum naast een oude vuurtoren. 🙂

De volgende stop…

Na een maand Sicilië willen we naar het volgende eiland! Daarvoor moeten we naar Palermo, want daar wacht de veerboot al op ons…

Digitale brievenbus

Omdat we lang onderweg zijn, hebben we onze brievenbus gedigitaliseerd. U kunt ons altijd online bereiken om ons een reistip te geven of een vriendelijke groet achter te laten.

We kijken uit naar je bericht!

Volg ons live op Polarsteps

Op Polarsteps bekijken

Voor de nieuwsbrief aanmelden

Ben je benieuwd wat we onderweg allemaal meemaken? We zullen af en toe een mail sturen met onze nieuwe blogposts. Door hieronder je e-mailadres achter te laten kom je op onze maillijst.