Home

#20 Sardinië, Nuraghe – Gebouwen uit de Bronstijd

17-12-2022 | Italië, Storyline

Tuili – Tussen kippen en schapen

De volgende werkweek brachten we door in Tuili. Bij het gemeentehuis is een parkeerplaats waar we onze accu’s konden opladen en de tanks konden legen en vullen. Het was wat koud en bewolkt maar we hoefden niet persé de camper uit om iets te zien. We stonden pal naast een kippenhok (met een luide haan) en een schapenweide en konden de dieren bekijken. Er zijn zelfs een paar lammetjes geboren. En op maandag was er iets te vieren. 🙂

Barumini

Op vrijdag wilden we de opgravingen nog een keer proberen en reden naar Barumini . Helaas regende het nog steeds en was de archeologische site gesloten, maar we konden het Centrum Giovanni Lilliu bezoeken waar we veel leerden over het leven en de opgravingen van de archeoloog Giovanni Lilliu. Er was ook een speciale tentoonstelling over originele en nepvondsten die de Carabinieri vonden bij particuliere verzamelaars. Daarna bezochten we het Casa Zapata Museum in Barumini. Deze 17e-eeuwse villa was oorspronkelijk bedoeld om de exposities van de nabijgelegen Su Nuraxi -opgraving te huisvesten, maar bij renovaties in de jaren negentig werden de overblijfselen blootgelegd van een andere nuraghe net onder het museumgebouw. Tegenwoordig kun je door het gebouw lopen over de opgravingen. Omdat het zo rustig was, kregen we een zeer interessante privérondleiding door beide musea en hoorden we veel over de stenen gebouwen uit de bronstijd.

Barumini, archeologische vindplaats Nuraghe Su Nuraxi

We brachten de nacht weer door op het veld in Baradili. De volgende dag werden we wakker met zonneschijn – eindelijk (!) Was het mogelijk om de opgravingen van Su Nuraxi te bezoeken. Ons kaartje voor de twee musea van de dag ervoor was ook geldig voor de opgraving. En ook dit keer kregen we een privérondleiding door het grote gebied.
De torenconstructies van Su Nuraxi dateren uit de 12e eeuw voor Christus. en zijn relatief goed bewaard gebleven. Het complex werd in 1997 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In het midden van de archeologische vindplaats staat een hoofdtoren omgeven door een muur en vier kleinere torens. De functie van de nuraghi is nog steeds niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk diende de grootste toren in het centrum als schuilplaats bij een aanval, terwijl de kleinere ronde stenen gebouwen slaapvertrekken hadden kunnen zijn. Het meest fascinerende was het betreden van zowel de nog bestaande kamers als de trappen en gangen die direct in de muur waren gebouwd.

De volgende stop…

Na zoveel tijd in centraal Sardinië, is het nu tijd om weer naar het zuiden te gaan, waar we eerst de grootste stad van het eiland, Cagliari , zullen bekijken.

Digitale brievenbus

Omdat we lang onderweg zijn, hebben we onze brievenbus gedigitaliseerd. U kunt ons altijd online bereiken om ons een reistip te geven of een vriendelijke groet achter te laten.

We kijken uit naar je bericht!

Volg ons live op Polarsteps

Op Polarsteps bekijken

Voor de nieuwsbrief aanmelden

Ben je benieuwd wat we onderweg allemaal meemaken? We zullen af en toe een mail sturen met onze nieuwe blogposts. Door hieronder je e-mailadres achter te laten kom je op onze maillijst.