Home

#4 Luxemburg

21-08-2022 | Storyline, Luxemburg

Tussenstop in Kiefersfelden

Onderweg van Oostenrijk naar Luxemburg hebben we een nacht doorgebracht op een camperplaats in Kiefersfelden. Heel dichtbij is het Gasthaus “zur Post”, waar we ’s avonds wat hebben gedronken.

Camping Krounebierg

Eigenlijk wilden we het weekend doorbrengen op camping Kockelscheuer, heel dicht bij de stad Luxemburg. Helaas was de camping al volgeboekt. We kregen het advies om camping Krounebierg eens te proberen, iets verder van de stad, in het noorden van het land. Gelukkig is het land klein met een oppervlakte van 2.586 km² en 640.000 inwoners. We hadden geluk daar en kregen een parkeerplaats.

We kwamen er al snel achter dat het niet uitmaakt of je Duits, Nederlands of Engels spreekt, want Luxemburgers lijken probleemloos tussen talen te kunnen schakelen. Er zijn drie officiële talen: Luxemburgs, Frans en Duits. Luxemburgs is een Moezel Frankisch dialect en klinkt als een leuke mix van Duits, Frans en Nederlands.

In de stad Luxemburg

De volgende dag zijn we naar het treinstation in Manching gelopen en hebben vanuit daar de bus naar de stad Luxemburg genomen (De trein was op dat moment buiten dienst, wegens werkzaamheden). We waren verrast om te ontdekken dat je gratis gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer in Luxemburg.

Vanaf het Luxemburg treinstation hebben we de tram naar de Adolfsbrug gepakt. De 153 meter lange stenen boogbrug brengt je van het stationsgebied naar de oude stad. Daar bewonderden we het uitzicht over het Pétrusse dal en de kathedraal van Luxemburg. We trakteerden onszelf op een zoete pauze in het chocoladehuis recht tegenover het Groothertogelijk Paleis. Dit indrukwekkende gebouw is de stadsresidentie van groothertog Henri, staatshoofd van de parlementaire monarchie van Luxemburg.

We sloten de tour af met een e-bike rit door het park in Pétrusse dal. Via een loopbrug kunnen voetgangers en fietsers de Adolfsbrug oversteken met een prachtig uitzicht.

Kasteel Vianden

De volgende dag zijn we gaan kijken naar het sprookjesachtige kasteel Vianden in het noorden van het land. Het kasteel is sinds de 11e eeuw voortdurend uitgebreid, maar raakte in de 19e eeuw in verval. Tegen het einde van de 20e eeuw werd het staatseigendom en werd het uitgebreid gerestaureerd. Tegenwoordig is het kasteel een van de belangrijkste monumenten van Europa.

Vanaf een grote parkeerplaats kun je met een stoeltjeslift de rivier over tot vlakbij het kasteel. Van daaruit bereikt u het kasteel in ongeveer tien minuten. We hebben een audio-tour gedaan waar we erg van genoten. We waren vooral gefascineerd door de grootte van het gebouw en de connectie met het Nederlandse koningshuis. Het kasteel is zeker een bezoek waard. 😉

Terug in Nederland

Ons oorspronkelijke plan was om vanuit Oostenrijk door te rijden naar Noorwegen. Helaas zijn onze e-bikes in Duitsland gestolen. We hebben nieuwe besteld en deze werden bezorgd in Nederland. Daarom rijden we met een kleine omweg naar Noorwegen, zodat we ook kunnen fietsen in Noorwegen 😊.

Digitale brievenbus

Omdat we lang onderweg zijn, hebben we onze brievenbus gedigitaliseerd. U kunt ons altijd online bereiken om ons een reistip te geven of een vriendelijke groet achter te laten.

We kijken uit naar je bericht!

Volg ons live op Polarsteps

Op Polarsteps bekijken

Voor de nieuwsbrief aanmelden

Ben je benieuwd wat we onderweg allemaal meemaken? We zullen af en toe een mail sturen met onze nieuwe blogposts. Door hieronder je e-mailadres achter te laten kom je op onze maillijst.