Home

#30 Frankrijk, stokbrood en geneeskrachtig water

23-02-2023 | Frankrijk, Storyline

Barousse – wild en stokbrood

In Barousse hebben we een heerlijke werkweek doorgebracht op het gratis camperterrein van de gemeente. Het dorp is klein en idyllisch, maar lijkt ook een beetje verlaten. We hebben niet veel bewoners gezien, maar wel veel herten die ’s ochtends en ’s avonds bijna tot aan de stacaravan kwamen. Er staan hier enkele zeer oude en deels vervallen huizen, die samen met het kleine kasteel in het centrum van het dorp ons doen denken aan vroegere tijden.
Tijdens de lunchpauze gingen we altijd even wandelen naar de minimarkt en kochten we vers stokbrood. Jan knabbelde er op de terugweg vaak wat aan, maar we hebben gelezen dat dat in Frankrijk normaal is.

Lourdes

Op vrijdag gingen we verder naar Lourdes, waar we aankwamen op een enorm omheind maar afgesloten terrein. Aangezien het toch al laat was, reden we een kwartier verder naar het zuiden naar de parkeerplaats in Argelès-Gazost en bleven daar overnachten. De volgende dag gingen we terug naar het “Heiligdom van Lourdes“.

Vooraf ontdekten we waarom Lourdes een van de meest bezochte bedevaartsoorden ter wereld is. In 1858 verscheen in een kleine grot waar varkens werden gehouden een in het wit geklede figuur aan de toen 14-jarige Bernadette Soubirous, die zich later “De Onbevlekte Ontvangenis” noemde en in wie Bernadette de Maagd Maria zag. Op 16 juli 1858 had Bernadette nog 17 verschijningen, waarbij de vrouw die verscheen haar onder meer opdroeg om naar water te graven. Zo ontstond de bron, waaruit tot op de dag van vandaag geneeskrachtig water zou stromen. Op weg naar het heiligdom kwamen we langs veel winkeltjes met Mariabeelden, rozenkransen en vooral talloze lege flessen en jerrycans van verschillende groottes om water te vullen bij de bron. We namen ook kleine flesjes mee.

Toen we aankwamen, waren we vooral verbaasd over de grootte van de gebouwen, vooral de Byzantijnse Rozenkransbasiliek . We konden toevallig een korte mis bij de Grot bijwonen. Er werd gebeden, gezongen en veel aanwezigen staken een kaars aan, waarvoor speciale plekken zijn aan de overzijde van de rivier. (Wat waarschijnlijk maar goed is, want een van de kleine overdekte gebouwen was een beetje verkoold…).

Het meest indrukwekkende voor ons was dat het ondanks de vele mensen op de site vrij rustig en meditatief was.

In de stad kun je nog steeds het huis bezoeken waar Bernadette opgroeide. Tussen de hoge, moderne gebouwen lijkt het gebouw erg klein. En ook de kleine bedjes van toen vielen ons op. (Zelfs ons bed in de camper is groter in vergelijking.)

Cartelègue – We vinden een hond

Na ons bezoek aan Lourdes verbleven we in Villeneuve-de-Marsan. Het was prachtig weer en je kon zelfs even met een t-shirt in de zon zitten.

Na een rustige ochtend zijn we op zoek gegaan naar een parkeerplaats voor de volgende werkweek. In Cartelègue hebben we gevonden wat we zochten. Helaas was de zon vrij snel voorbij en regende het veel.

Tijdens een wandeling door het dorp kwamen we eens een man tegen waarvan zijn hond was weggelopen (hij was achter een wild zwijn aangegaan). We vroegen hem om zijn telefoonnummer en een uur later liep zijn hond plots bij onze camper. Gelukkig hadden we Lucie’s riem bij de hand en konden we hem gemakkelijk vangen en zijn baasje bellen. Al snel werden de twee herenigd en ’s avonds kregen we als bedankje een fles wijn. 🙂

De volgende stop…

In het weekend gaan we eerst naar een garage, want er blijkt iets mis te zijn met het remmen van onze camper…

Digitale brievenbus

Omdat we lang onderweg zijn, hebben we onze brievenbus gedigitaliseerd. U kunt ons altijd online bereiken om ons een reistip te geven of een vriendelijke groet achter te laten.

We kijken uit naar je bericht!

Volg ons live op Polarsteps

Op Polarsteps bekijken

Voor de nieuwsbrief aanmelden

Ben je benieuwd wat we onderweg allemaal meemaken? We zullen af en toe een mail sturen met onze nieuwe blogposts. Door hieronder je e-mailadres achter te laten kom je op onze maillijst.